Vraagstelling formuleren

Denkkracht Utrecht Toolbox

Een online gereedschapskist met werkvormen voor brainstorms

Stichting Denkkracht Utrecht gelooft dat je aan de hand van verschillende perspectieven en creatieve werkvormen elke maatschappelijke uitdaging kunt oplossen. Inzichten die we de afgelopen jaren bij meer dan veertig opdrachtgevers hebben opgedaan delen we in de Denkkracht Utrecht Toolbox. In deze toolbox vind je een verzameling aan methoden, spel- en werkvormen die deelnemers van Denkkracht Utrecht inzetten bij het uitvoeren van een probleemanalyse, de juiste vraagstelling formuleren, bedenken van werkvormen voor brainstorms en energizers, en uiteindelijk de presentatie van oplossingen voor lokale maatschappelijke uitdagingen.

De Denkkracht Utrecht Toolbox bevat creatieve werkvormen voor brainstorms, een (team)overleg, deelsessie of break-out, of bij een ‘dagje op de hei’. Interessant en relevant dus voor onder andere teammanagers, trainers en coaches, dagvoorzitters en organisatoren van activiteiten en evenementen. Iedereen die open staat voor het bedenken van nieuwe creatieve denkrichtingen.

Klik op de verschillende onderdelen voor tips & tools:

 • Probleemanalyse

  Krijg een goed beeld van de uitdaging en maak een probleem oplosbaar

 • Vraagstelling

  Belangrijke randvoorwaarden voor de ideale opdracht

 • Brainstormen

  Ontketen creativiteit, maak innovatie mogelijk en kom tot nieuwe waardevolle inzichten

 • Energizers

  Krijg deelnemers in beweging en breng energie (en plezier!) in de ruimte

 • Presentatie

  Ideeën en uitkomsten overbrengen op je opdrachtgever

Vraagstelling formuleren

Wat is de ideale vraagstelling om een probleem aan te pakken?

Het stellen van de juiste vraag is essentieel voor het verkrijgen van bruikbare resultaten uit een brainstorm. Wanneer je binnen jouw organisatie of team tegen een probleem aanloopt, ben je wellicht geneigd meteen over oplossingen na te gaan denken. Begrijpelijk, maar niet verstandig.

vraagstelling voor een brainstorm

Voer eerst een goede probleemanalyse uit en formuleer je uitdaging vervolgens als een vraag. Leg hierbij de focus niet op het probleem, maar juist op het vinden van oplossingen. De ideale vraagstelling voor een brainstorm is breed genoeg om tot meerdere soorten oplossingen te kunnen leiden en smal genoeg om tot oplossingsrichtingen te komen.

Hulpmiddelen voor formuleren vraagstelling voor een brainstorm

Binnen Denkkracht Utrecht starten we de vraagstelling altijd met ‘Hoe kunnen we..?’  of ‘Hoe zouden we..?’ (ontleend uit het Engelse ‘How might we..?’). Dit format suggereert immers dat een oplossing mogelijk is omdat je de vraag op meerdere manieren kunt beantwoorden. Een goede vraag suggereert niet één specifieke oplossing, maar geeft juist het kader voor innovatief denken.

Bovendien is het daarbij belangrijk om focus aan te brengen in je vraagstelling. Kortom, richt je op één probleem, maak de uitdaging specifiek en helder, formuleer de uitdaging positief en zet aan tot actie.

Hulpmiddelen

Hieronder staan verschillende hulpmiddelen voor opstellen van een goede vraagstelling. Zet één of meerdere hulpmiddelen in en stel de juiste vraag om het probleem op te lossen.

Engels

Design a challenge (TTC Labs)
Frame Your Design Challenge (IDEO)
How Might We (IDEO)
How might we…? (Innovation and entrepreneurship in education)
How Might We Questions (Hyper Island)

Nederlands

Creëer Brainstorm-vragen (pg. 31 & 60, Koninklijke Bibliotheek)
Focus Checklist (HatRabbits)
Probleem oplossen? Stel de juiste vraag (HatRabbits)