Probleemanalyse

Denkkracht Utrecht Toolbox

Een online gereedschapskist met werkvormen voor brainstorms

Stichting Denkkracht Utrecht gelooft dat je aan de hand van verschillende perspectieven en creatieve werkvormen elke maatschappelijke uitdaging kunt oplossen. Inzichten die we de afgelopen jaren bij meer dan veertig opdrachtgevers hebben opgedaan delen we in de Denkkracht Utrecht Toolbox. In deze toolbox vind je een verzameling aan methoden, spel- en werkvormen die deelnemers van Denkkracht Utrecht inzetten bij het uitvoeren van een probleemanalyse, het formuleren van de juiste vraagstelling, bedenken van werkvormen voor brainstorms en energizers, en uiteindelijk de presentatie van oplossingen voor lokale maatschappelijke uitdagingen.

De Denkkracht Utrecht Toolbox bevat creatieve werkvormen voor brainstorms, een (team)overleg, deelsessie of break-out, of bij een ‘dagje op de hei’. Interessant en relevant dus voor onder andere teammanagers, trainers en coaches, dagvoorzitters en organisatoren van activiteiten en evenementen. Iedereen die open staat voor het bedenken van nieuwe creatieve denkrichtingen.

Klik op de verschillende onderdelen voor tips & tools:

 • Probleemanalyse

  Krijg een goed beeld van de uitdaging en maak een probleem oplosbaar

 • Vraagstelling

  Belangrijke randvoorwaarden voor de ideale opdracht

 • Brainstormen

  Ontketen creativiteit, maak innovatie mogelijk en kom tot nieuwe waardevolle inzichten

 • Energizers

  Krijg deelnemers in beweging en breng energie (en plezier!) in de ruimte

 • Presentatie

  Ideeën en uitkomsten overbrengen op je opdrachtgever

Probleemanalyse

Hoe kom je tot de kern van een probleem?

Mensen besteden regelmatig veel tijd, aandacht en energie aan het bedenken van creatieve oplossingen voor complexe uitdagingen. Maar is de uitdaging wel het probleem dat opgelost dient te worden? Heeft het probleem urgentie, een probleemeigenaar of grote gevolgen?

probleemanalyse hulpmiddelen

Om ervoor te zorgen dat oplossingen ook daadwerkelijk het gewenste resultaat opleveren, is het belangrijk om te beginnen met het doen grondige probleemanalyse. Op die manier voorkom je dat het verkeerde probleem wordt opgelost.

Hulpmiddelen voor een probleemanalyse

Een goede probleemanalyse helpt je het probleem beter te begrijpen en om te zien of het de tijd en energie waard is het probleem op te lossen. Stel vijf keer de ‘Waarom?’-vraag om achter de echte oorzaak van een probleem te komen.

Breng het probleem daarna verder in kaart: Wie of wat is de veroorzaker van het probleem? Waarom is het probleem belangrijk (genoeg) om op te lossen? Wanneer weet je dat het probleem verholpen is? Verschillende vragen die je helpen voorkomen dat je het verkeerde probleem oplost.

Hulpmiddelen

Hieronder staan verschillende hulpmiddelen voor uitvoeren van een probleemanalyse. Zet één of meerdere hulpmiddelen in en voorkom dat je het verkeerde probleem oplost.

Engels

5 “Whys” (Mozilla)
Five Whys (Innovation and entrepreneurship in education)
Frame Your Design Challenge (IDEO)
Problem Definition (SessionLab)
Problem Framing (Mitre)
The 5 Whys (Hyper Island)

Nederlands

5x Waarom (HatRabbits)
10 Vragen (HatRabbits)
Visgraatdiagram (invoorzorg.nl)