Probleemanalyse

Probleemanalyse


Mensen besteden regelmatig veel tijd, aandacht en energie aan het bedenken van creatieve oplossingen voor complexe uitdagingen. Maar is de uitdaging wel het probleem dat opgelost dient te worden? Heeft het probleem urgentie, een probleemeigenaar of grote gevolgen? Om ervoor te zorgen dat oplossingen ook daadwerkelijk het gewenste resultaat opleveren, is het belangrijk om te beginnen met het doen grondige probleemanalyse. Op kun je een goede vraagstelling formuleren en voorkom je dat het verkeerde probleem wordt opgelost.

Waarom is een goede probleemanalyse belangrijk?

Een goede probleemanalyse helpt je het probleem beter te begrijpen en om te zien of het de tijd en energie waard is het probleem op te lossen. Door de problematiek te begrijpen voorkom je dat veel tijd wordt besteed aan het oplossen van kleine of onbelangrijke uitdagingen, of dat zelfs het verkeerde of een niet-bestaand probleem wordt opgelost.

Probleemanalyse achterhaalt echte oorzaak

Om achter de echte oorzaak van een probleem te komen stel je vijf keer de ‘Waarom?’-vraag. Zo kom je bij de bron van je probleem.

Voorbeeld

➡️ Probleem: de winkel maakt verlies. Waarom?
↪️ Er komen te weinig klanten naar de winkel. Waarom?
↪️ Onze prijzen zijn te hoog. Waarom?
↪️ Onze kosten zijn te hoog. Waarom?
↪️ Teveel verspilling. Waarom?
↪️ Slecht voorraadbeheer.

10 vragen om je probleem in kaart te brengen

Als je achter de echte oorzaak van een probleem bent, is het belangrijk om het probleem daarna verder in kaart te brengen:

1) Wat is het probleem?
2) Wie heeft dit probleem?
3) Wanneer en waar ervaren zij dit probleem?
4) Wat is de omvang van het probleem?
5) Wie heeft het probleem nog meer? 6) Hoe gaan zij om met het probleem? Denk aan: collega’s, concurrenten, andere sectoren, et cetera.
7)  Wie heeft het probleem niet? 8) Waarom niet? Hebben zij het probleem ontweken, verminderd of opgelost?
9) Wat zijn elementen in het probleem? Denk aan: fysiek, sociaal, emotioneel, professioneel, et cetera.
10) Waarom is het probleem nog niet opgelost? Is het een nieuw probleem, een complex probleem of heeft oplossen geen prioriteit?

probleemanalyse hulpmiddelen

Bij HatRabbits hebben ze nog 10 andere vragen voor een grondige probleemanalyse: Wie of wat is de veroorzaker van het probleem? Waarom is het probleem belangrijk (genoeg) om op te lossen? Wanneer weet je dat het probleem verholpen is?

Combineer beide technieken voor een grondige probleemanalyse.

Hulpmiddelen voor een probleemanalyse

Hieronder staan verschillende hulpmiddelen voor uitvoeren van een probleemanalyse. Zet één of meerdere hulpmiddelen in en voorkom dat je het verkeerde probleem oplost.

Engelstalig

– 5 “Whys” (Mozilla)
– Five Whys (Innovation and entrepreneurship in education)
– Frame Your Design Challenge (IDEO)
– Problem Definition (SessionLab)
– Problem Framing (Mitre)
– The 5 Whys (Hyper Island)

Nederlandstalig

– 5x Waarom (HatRabbits)
– 10 Vragen (HatRabbits)
– Visgraatdiagram (invoorzorg.nl)

Denkkracht Utrecht Toolbox

De Denkkracht Utrecht Toolbox is een online overzicht van creatieve werkvormen. Bruikbaar voor iedereen die aan de slag gaat met het bedenken van nieuwe denkrichtingen en concrete ideeën.

Handig voor brainstorms, een (team)overleg, deelsessie of break-out, of bij een ‘dagje op de hei’.

Volg ons!

Over Denkkracht Utrecht

Stichting Denkkracht Utrecht gelooft dat je aan de hand van verschillende perspectieven en creatieve werkvormen elke maatschappelijke uitdaging kunt oplossen.

Denkkracht Utrecht is een denktank die bestaat uit 25 young professionals. Utrecht is voor dit netwerk de bindende factor: deelnemers wonen of werken in de stad, of hebben er gestudeerd. De young professionals hebben een flinke dosis ambitie en een hart voor de publieke zaak. In het dagelijks leven zijn zij actief in verschillende sectoren en functies.

> Opdrachtgevers
> Deelnemers