Energizers en ijsbrekers

Energizers en ijsbrekers


Beweging speelt een belangrijke rol voor een gezond en creatief brein. Energizers zijn korte, leuke activiteiten die je kunt doen om de energie in een groep hoog te krijgen of te houden. Door middel van een energizer breng je deelnemers namelijk in beweging.

🔋 Wat is een energizer?

Een energizer is een korte activiteit die je gebruikt ter afwisseling in een programma, zoals een brainstorm, vergadering, congres, teambuildingssessie of evenement.

Dit type activiteit helpt om een groep deelnemers gedurende het programma even op te frissen tijdens een lange zit of aaneensluitende activiteit. Daarnaast zorgt een positieve sfeer en voor de juiste stemming onder deelnemers. Dit stimuleert creativiteit in het brein, erg handig tijdens een brainstorm.

energizers

Aan welke kenmerken voldoet een goede energizer?

Een goede energizer past naadloos in het programma en is passend bij het doel en thema van de dag. Hoe krijg je dat voor elkaar? Volg de vijf stappen uit het stappenplan:

🔋 1. Bedenk waarom en wanneer op je bijeenkomst een energizer nodig is. Is het programma actief genoeg? Haal je deelnemers niet uit een flow?
🔋 2. Bepaal de randvoorwaarden voor de energizer. Wie is bijvoorbeeld je doelgroep, hoe groot is je ruimte en hoeveel tijd is er?
🔋 3. Denk na over het soort energizer. Actief of rustig aan? Zittend of staand? Individueel of als groep?
🔋 4. Ga op zoek naar een passende energizer. Welke energizer uit de hulpmiddelen sluit het beste aan?
🔋 5. Maak maatwerk van de gekozen energizer. Hoe stem je de gekozen energizer het beste aan op het doel van de dag, de randvoorwaarden, de groep?

🧊 Wat is een ijsbreker?

Een ijsbreker is een activiteit of spel bedoeld om deelnemers te verwelkomen bij een brainstorm, vergadering, congres, teambuildingssessie of evenement. Ze helpen het publiek elkaar te leren kennen. Daarnaast kan een ijsbreker een effectief onderdeel zijn van het netwerkproces en zetten ze de toon voor het vervolg van een activiteit.

Aan de hand van een ijsbreker leren deelnemer (iets) beter kennen, waardoor deelnemers laagdrempelig met elkaar kennismaken. Ook worden barrières afgebroken. Die kunnen aanwezig zijn vanwege een bepaalde hiërarchie binnen de groep of omdat deelnemers werken bij verschillende organisaties of organisatieonderdelen.

Goede ijsbrekers zorgen er op korte termijn voor dat deelnemers gedurende de rest van de activiteit comfortabel met elkaar omgaan. Voor de lange termijn kan de ijsbreker het zaadje zijn dat leidt tot langdurige vriendschappen of succesvolle zakelijke partnerschappen.

250+ voorbeelden van energizers en ijsbrekers

85 energizers en ijsbrekers (SessionLab)
100 energizers: voorbeelden voor volwassenen, groepen en teambuilding (Het NLP College)
18 energizers & 7 check-ins (Fun Retrospectives)
Human Bingo (Did You Know?) Game (icebreakers.ws)
Move the room with 15 energizers (Hyper Island)
5 leuke energizers voor teams (Schaal+)
Mijn 3 favoriete energizers bij brainstorms en groepen (De Creatieve Werkvloer)
3 energizers voor volwassenen (Spilter)
Werkvormenboek met 13 ijsbrekers & 12 energizers (pg. 9 & 69, ICM)
10 Ice Breaker Ideas (EventMB)

Online energizers en ijsbrekers

Vind je activiteit online plaats, bijvoorbeeld via ZoomTeams of Hangouts? Klik dan hier voor onze tips voor online energizers en ijsbrekers.

Denkkracht Utrecht Toolbox

De Denkkracht Utrecht Toolbox is een online overzicht van creatieve werkvormen. Bruikbaar voor iedereen die aan de slag gaat met het bedenken van nieuwe denkrichtingen en concrete ideeën.

Handig voor brainstorms, een (team)overleg, deelsessie of break-out, of bij een ‘dagje op de hei’.

Volg ons!

Over Denkkracht Utrecht

Stichting Denkkracht Utrecht gelooft dat je aan de hand van verschillende perspectieven en creatieve werkvormen elke maatschappelijke uitdaging kunt oplossen.

Denkkracht Utrecht is een denktank die bestaat uit 25 young professionals. Utrecht is voor dit netwerk de bindende factor: deelnemers wonen of werken in de stad, of hebben er gestudeerd. De young professionals hebben een flinke dosis ambitie en een hart voor de publieke zaak. In het dagelijks leven zijn zij actief in verschillende sectoren en functies.

> Opdrachtgevers
> Deelnemers