Energizers en ice-breakers

Denkkracht Utrecht Toolbox

Een online gereedschapskist met werkvormen voor brainstorms

Stichting Denkkracht Utrecht gelooft dat je aan de hand van verschillende perspectieven en creatieve werkvormen elke maatschappelijke uitdaging kunt oplossen. Inzichten die we de afgelopen jaren bij meer dan veertig opdrachtgevers hebben opgedaan delen we in de Denkkracht Utrecht Toolbox. In deze toolbox vind je een verzameling aan methoden, spel- en werkvormen die deelnemers van Denkkracht Utrecht inzetten bij het uitvoeren van een probleemanalyse, het formuleren van de juiste vraagstelling, bedenken van werkvormen voor brainstorms,  organiseren van energizers en ice-breakers, en uiteindelijk de presentatie van oplossingen voor lokale maatschappelijke uitdagingen.

De Denkkracht Utrecht Toolbox bevat creatieve werkvormen voor brainstorms, een (team)overleg, deelsessie of break-out, of bij een ‘dagje op de hei’. Interessant en relevant dus voor onder andere teammanagers, trainers en coaches, dagvoorzitters en organisatoren van activiteiten en evenementen. Iedereen die open staat voor het bedenken van nieuwe creatieve denkrichtingen.

Klik op de verschillende onderdelen voor tips & tools:

 • Probleemanalyse

  Krijg een goed beeld van de uitdaging en maak een probleem oplosbaar

 • Vraagstelling

  Belangrijke randvoorwaarden voor de ideale opdracht

 • Brainstormen

  Ontketen creativiteit, maak innovatie mogelijk en kom tot nieuwe waardevolle inzichten

 • Energizers

  Krijg deelnemers in beweging en breng energie (en plezier!) in de ruimte

 • Presentatie

  Ideeën en uitkomsten overbrengen op je opdrachtgever

Energizers en ice-breakers

Breng deelnemers in de juiste stemming voor een brainstorm

Beweging speelt een belangrijke rol voor een gezond en creatief brein. Energizers zijn korte, leuke activiteiten die je kunt doen om de energie in een groep hoog te krijgen of te houden. Door middel van een energizer breng je deelnemers namelijk letterlijk in beweging.

energizers en ice-breakers brainstorm

Een energizer helpt bij de ‘warming-up’ van een groep, bijvoorbeeld om deelnemers in de juiste stemming te brengen. Daarnaast helpt een energizer om de groep tussendoor even op te frissen tijdens een lange zit.

Hulpmiddelen voor een energizer

Een goede energizer past naadloos in het programma en is passend bij het doel en thema van de dag. Hoe krijg je dat voor elkaar? Volg de vijf stappen uit het stappenplan:

 1. Bedenk waarom en wanneer op je bijeenkomst een energizer nodig is. Is het programma actief genoeg? Haal je deelnemers niet uit een flow?
 2. Bepaal de randvoorwaarden voor de energizer. Wie is bijvoorbeeld je doelgroep, hoe groot is je ruimte en hoeveel tijd is er?
 3. Denk na over het soort energizer. Actief of rustig aan? Zittend of staand? Individueel of als groep?
 4. Ga op zoek naar een passende energizer. Welke energizer uit de hulpmiddelen sluit het beste aan?
 5. Maak maatwerk van de gekozen energizer. Hoe stem je de gekozen energizer het beste aan op het doel van de dag, de randvoorwaarden, de groep?