Zo gaat Denkkracht Utrecht helpen tijdens de coronacrisis

Nu duidelijk is dat het coronavirus (Covid-19) niet in een paar weken voorbij is, zijn ook de deelnemers van Denkkracht Utrecht hard bezig om manieren te bedenken waarmee zij actief kunnen blijven bijdragen aan een mooier Utrecht. De uitkomst: door middel van virtueel brainstormen gaat Denkkracht Utrecht lokale opdrachtgevers op een laagdrempelige manier helpen met (corona)vraagstukken.

Geïnspireerd door bestaande hulpprojecten, zoals Cor.Omapost en FC Utrecht Helpt, organiseerden deelnemers daarom dit weekend spontaan een digitale brainstorm. Met een unicum: Denkkracht Utrecht was zelf de opdrachtgever, met als vraag: Wat kan Denkkracht Utrecht aan acties ondernemen rond het coronavirus?

Digitaal brainstormen

virtueel brainstormen via muralZaterdagochtend  28 maart ging de digitale brainstorm van start met 24 deelnemers. In één kanaal. Wat kon er misgaan? (genoeg, daarom straks nog wat leerpunten). En hoewel het even wennen was zonder bakjes snoeptomaatjes en volgekliederde flipovers, leverde de ochtendsessie een aantal zeer bruikbare ideeën op. Uitkomst: op korte termijn zullen de DenkLabs tijdelijk worden vervangen door virtueel brainstormen. Hierin zal Denkkracht Utrecht lokale opdrachtgevers helpen met (corona)vraagstukken via laagdrempelige digitale brainstormsessies. Een groep van vier deelnemers werd direct na de brainstorm aan het werk gezet en is begonnen met het uitwerken van een concreet plan. Hierover zeer binnenkort meer nieuws.

5 tips voor een virtueel brainstormen met meer dan 20 mensen

Toegegeven, de afgelopen weken was er geen tekort aan artikelen met tips om zo efficiënt mogelijk digitaal te overleggen. Toch zijn wij niet te beroerd om nog wat met schade en schande geleerd advies te delen:

  • Een sessie met 24 deelnemers moet strak worden geleid door een moderator. Hij of zij geeft andere deelnemers het woord, wanneer zij hier via de chat of door het opsteken van hun vinger om vragen.
  • Om tot concrete ideeën te komen, kun je de groep het beste onderverdelen in kleinere groepen van maximaal zes mensen. Gebruik de gezamenlijke sessie dan voor een opening, een pitchronde en een strak gemodereerde vragen- en feedbackronde. Oh ja, en vergeet energizers en de digitale borrel niet.
  • Een online sessie duurt al snel langer dan je denkt. Hou rekening met vertraging door technische problemen en langzamere communicatie.
  • Zorg dat iedereen van tevoren duidelijk de online etiquette weet. Lees dit artikel voor handige regels en andere tips.
  • Om met zoveel mensen te brainstormen is een makkelijk te gebruiken beeldbelprogramma cruciaal. Zoom Business (betaald) is een goede optie. Om gezamenlijk aantekeningen te maken en delen is Mural (eerste 30-90 dagen gratis) een aanrader.

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.