hybride brainstorm bij utrechts landschap

Hybride brainstorm helpt Utrechts Landschap aan nieuwe verdienmodellen

Na een vijftal online brainstorms stond in juli het eerste fysieke DenkLab sinds de coronacrisis op de planning, ditmaal op landgoed Oostbroek bij het Utrechts Landschap. Het doel: nieuwe ideeën en denkrichtingen bedenken om inkomsten te genereren voor de beschermer van natuur en erfgoed in de provincie Utrecht.

Op dit moment verkrijgt het Utrechts Landschap circa dertig procent van haar inkomsten uit giften van Beschermers en Bedrijfsvrienden. Daarnaast ontvangt de stichting ongeveer dertig procent aan subsidies van overheden. Een laatste, belangrijke inkomstenbron zijn de inkomsten uit middelen – zoals het verhuren van panden, ruimtes en gronden – goed voor de resterende veertig procent.

hybride brainstorm bij utrechts landschap

Het Utrechts Landschap wil graag een gezonde balans houden tussen uitgaven en inkomsten. Omdat de kosten de komende jaren sneller toenemen dan de inkomsten, is Utrechts Landschap op zoek naar nieuwe manieren om inkomsten te genereren. Op die manier kan de organisatie gemaakte plannen uitvoeren en zich blijven inzetten voor het behoud van de natuur in de provincie Utrecht. De deelnemers van Denkkracht Utrecht werden daarom aan het werk gezet met de vraag: ‘Welke verdienmodellen kan het Utrechts Landschap inzetten om haar inkomsten tot 2028 te vergroten?’

Hybride brainstorm: combinatie van fysiek en online

Bijzonder aan deze activiteit was de hybride vorm van de brainstorm: deelnemers waren in groepjes van vier personen fysiek aanwezig op locatie, elk in een eigen ruimte. Daarbij maakten zij gebruik van digitale middelen. Zo werden zowel de opening als de afsluiting van de dag – waarbij ook verschillende medewerkers van het Utrechts Landschap vanuit huis inlogden – via Zoom georganiseerd. De werkvormen tijdens de brainstorms konden via een flip-over of online via Mural worden uitgewerkt.

Landgoed Oostgoed bood gelukkig voldoende ruimte om verschillende energizers buiten te laten plaatsvinden: deelnemers mochten in de weer met een buiten-in-het-bos-bingo en speelden ouderwets verstoppertje – waarbij de verstopplek werd prijsgegeven via prachtige lokroepen.

hybride brainstorm bij utrechts landschapNieuwe verdienmodellen voor het Utrechts Landschap

Aan het eind van de hybride brainstorm werkten de vier groepen hun idee uit aan de hand van het Business Model Canvas en presenteerden hun ideeën en denkrichtingen aan een tiental medewerkers van het Utrechts Landschap die juist niet op locatie aanwezig waren.

De eerste groep bedacht verschillende ideeën om huidige recreanten in de gebieden van het Utrechts Landschap actiever te betrekken. Groep twee zocht juist de samenwerking met het regionale bedrijfsleven op: de ontwikkeling van gezonde en ruimtelijke werkplekken in de natuur voor vitale(re) medewerkers. De derde groep kwam met een uitwerking van vijf denkrichtingen, die zich al in een andere vorm bewezen hebben: aanbod creëren van wieg tot graf, de collectieve tuin, Pay What You Want, terugkomwaarde creëren en het landschap proeven. De vierde en laatste groep ontwikkelde een nieuw type donateur, waarbij nadrukkelijk de samenwerking met het bedrijfsleven wordt gezocht. Behoorlijk wat inspiratie waar de medewerkers van Utrechts Landschap tot aan 2028 mee aan de slag kunnen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Vandaag zijn we bij @utrechtslandschap. Digitaal en fysiek denken we mee over Utrechts Landschap in 2028

Een bericht gedeeld door Denkkracht Utrecht (@denkkrachtutrecht) op

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.