Utrechtse young professionals denken mee met PostNL over de Stad van de Toekomst

Centrale rol PostNL in stad van de toekomst

Denkkracht Utrecht dacht in april, mei en juni online mee met maatschappelijke organisaties in grote digitale brainstormsessies. Het doel: helpen oplossingen te bedenken om de coronacrisis door te komen. Tijdens de vijfde en alweer laatste editie van de online brainstorm dachten verschillende deelnemers en alumni van Denkkracht Utrecht mee met PostNL over hun rol in de Stad van de Toekomst. 

De focus lag bij deze laatste brainstorm minder op corona, maar vooral op de rol van de welbekende oranje post- en pakketbezorger in de tijd ná corona: na 2025 welteverstaan. PostNL werkt, in samenwerking met IMOSS en Prime Vision, aan een visie op de logistiek over enkele jaren: de Stad van de Toekomst. Maar hoe ziet de stad van de toekomst eruit? Wat is de rol van logistiek in dit geheel?  Deelnemers en alumni van Denkkracht Utrecht dachten vanuit hun perspectief als stedelijke young professionals mee bij het leggen van deze puzzel op het gebied van stadslogistiek.

Anna en Jorick geven een online presentatie over PostNL in de Stad van de Toekomst

Anna en Jorick geven een online presentatie over PostNL in de Stad van de Toekomst

Verplaatsen van perspectief in digitale brainstormsessies

Vier groepen deelnemers gingen uiteen, om aan de hand van een vijftal brainstorms in Mural tot nieuwe inzichten en frisse perspectieven te komen. Waar de eerste brainstorm zich richtte op het eigen consumentengedrag, werd in een tweede brainstorm de focus verlegd naar de rol van bedrijven en overheden in dit veranderende consumentengedrag. In brainstorm drie was het de bedoeling om alle bevindingen uit te vergroten: alle positieve aspecten zouden nog beter worden, en alle negatieve consequenties nog slechter.

Digitale brainstorm over het vraagstuk van PostNL

Digitale brainstorm over het vraagstuk van PostNL

In brainstorm vier kwam alles weer bij elkaar. Deelnemers werd verzocht zich de rol van Innovatiemanager bij PostNL aan te meten, en te bepalen welke verwachte ontwikkelingen de komende 5 jaar de meeste aandacht moeten krijgen. Met wie in deze ontwikkelingen samen moet worden opgetrokken stond centraal in de vijfde en laatste online brainstorm van de zaterdagochtend.

Op zoek naar een nieuw normaal voor bezorging post en pakketten van PostNL in Stad van de Toekomst

Tijdens de pitches aan het begin van de middag sloten ook Rogier Havelaar, directeur stadslogistiek bij PostNL, en Fleur Baars-Houg, logistiekexpert bij Prime Vision, aan. Opdrachtgevers Anna Paulides en Jorick Dam, beiden projectleider stadslogistiek bij PostNL, waren al de gehele ochtend bij de digitale brainstorm aanwezig. 

Het verdwijnen van de persoonlijke brievenbus en bezorging liep als een rode draad door de gepresenteerde ideeën. In de stad van de toekomst bezorgt PostNL enkel nog op centrale punten of hubs in een wijk, in de stad of aan het water (bezorging met de ‘pakjesvloot’). Daarnaast is meer inzicht in de uitstoot gedurende het bezorgproces van belang (‘transporantie’), mag de optie om duurzaam te bezorgen meer aandacht krijgen en hoeft bezorging binnen 24 uur niet per definitie de standaard te zijn.  

Young professionals uit Utrecht presenteren hun ideeën voor de rol van PostNL in de Stad van de Toekomst

Young professionals uit Utrecht presenteren hun ideeën aan Rogier Havelaar, directeur stadslogistiek bij PostNL

Young professionals uit Utrecht presenteren hun ideeën voor de rol van PostNL in de Stad van de Toekomst

Young professionals uit Utrecht presenteren hun ideeën aan Jorick en Anna

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.