Hoe kan Politie Midden-Nederland de veiligheid tijdens uitgaansavonden garanderen?

Een gewelddadige man met gevaarlijke hond en een wapenstok loopt los rond. Jullie hebben twee minuten de tijd om te besluiten hoe je hem gaat overmeesteren. Succes!” Met deze indrukwekkende oefening kropen we voor één keer in de huid van de politieagent. De gevaarlijke hond en de behoorlijk agressieve man werden uiteengedreven, waarna de man in de boeien geslagen kon worden. Deze fictieve, maar realistische, oefening zorgde ervoor dat we na afloop allemaal stonden te trillen op onze benen. Politieagenten krijgen echter dagelijks met deze mate van geweld en spanning te maken. Door deze politie-ervaring aan den lijve te ondervinden konden onze jonge professionals zich goed inleven in het onderwerp van de derde DenkkrachtCentrale, in samenwerking met Politie Midden-Nederland, van dit jaar: uitgaansgeweld.

politie-midden-nederland-denktank

Utrecht heeft een dynamisch en uitgestrekt uitgaansgebied waar veel publiek op afkomt. Om ieders veiligheid te waarborgen is een vast team van politieagenten van de Politie Midden-Nederland aanwezig tijdens de uitgaansavonden in de binnenstad. Hoewel de sfeer vaak goed en veilig is, kan zo nu en dan toch – van het een op het andere moment – de vlam in de pan slaan. Via een opschalingsprotocol worden dan snel extra collega’s opgetrommeld om de aanwezige politieagenten te ondersteunen. Maar dit kost tijd en kan soms resulteren in onveilige situaties. Daarom dacht Denkkracht Utrecht op 6 april mee over de vraag: “Hoe kan de Politie Midden-Nederland in het centrum van Utrecht de veiligheid garanderen tijdens de uitgaansavonden?

Ideeën in het teken van samenwerking

Met input vanuit de brainstormsessies en door middel van een kruisverhoor van twee politieagenten kwamen we tot vernieuwende ideeën en oplossingen zoals de “Heatmapp”  of het “Portierkwartier”. De meeste ideeën en oplossingen stonden in het teken van samenwerking. Een nauwere samenwerking met partners zoals portiers, taxichauffeurs en snackbareigenaren kan vroegtijdige signalering van onveilige situaties vergemakkelijken. Uiteindelijk willen alle partners namelijk hetzelfde: een veilig uitgaansklimaat in Utrecht. De aanwezige politieagenten ontvingen de ideeën met veel enthousiasme. “Goed dat wordt bevestigd dat de politie haar werk goed doet en daar vooral haar partners bij nodig heeft. De grootste vraag is nu hoe we andere partijen hierin mee krijgen. Daar gaan we maandagochtend mee aan de slag!”

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.