Oplossingen voor uitdagingen van Project O

Tijdens alweer het vierde Online DenkLab dachten de deelnemers van Denkkracht Utrecht mee over maatschappelijke uitdagingen voor jongeren voor opdrachtgever Project O. Een brainstormochtend resulteerde in pitches die helpen de invulling en het bereik van de ideeën meer richting te geven.

Project O bouwt aan een mooie toekomst voor de stad Utrecht, door aan ‘Opgaven’ te werken, voornamelijk in de wijk Overvecht. De organisatie werkt samen met Overvechters, Onderwijs, Ondernemers, Overheden en Organisaties. Een brede samenwerking is volgens Project O noodzakelijk om de opgaven waar we voor staan op te lossen. Hier worden ook jongeren bij betrokken in het programma Future Urban Living van Missie 030. Dat is de Utrechtse invulling van de Maatschappelijke Diensttijd (MDT).

Door de coronacrisis ziet Project O veel uitdagingen en kansen om juist nu verandering en beweging voor elkaar te krijgen in Overvecht. Daarom is het nieuwe programma Coronahelden gestart voor alle Utrechtse jongeren tussen de 14 en 27 jaar. Groepjes van tien jongeren, met allerlei verschillende achtergronden en opleidingen, kunnen deze zomer meedoen aan wijkchallenges van Project O. Deze challenges zijn gekoppeld aan diverse thema’s. Het programma is goed voor de ontwikkeling en het netwerk van jongeren. Het programma gaat op 25 mei van start.

Thematische brainstormsessies

Project O heeft Denkkracht Utrecht gevraagd om inhoudelijk mee te denken met twee vraagstukken: de invulling van de challenges en het goed kunnen bereiken van jongeren. Daarmee gingen de deelnemers aan de slag in twee thematische brainstorms. De eerste was gericht op de inhoud van de challenges en het generen van ideeën. Zo werd er ingegaan op verschillende thema’s zoals beweging en voeding, waaruit onder andere een idee voor een anderhalve meter ‘wijkterras’ ontstond. Vervolgens ging de tweede brainstorm van start, waarin de groepjes ingingen op het bereiken van de brede doelgroep.

Project O krijgt hulp van deelnemers van Denkkracht Utrecht

Na een korte pauze volgde een energizer, waarin de deelnemers van Project O en Denkkracht Utrecht in Zoom de letters D, K en U samen uitbeeldden.

Exact wat Project O nodig heeft

Aan het eind van het Online DenkLab sloten meerdere betrokkenen van Project O aan voor de pitches. De groepjes pitchten hun ideeën over het toespitsen van de doelgroepen, door middel van personae en verschillen tussen ‘denkers’- en ‘doeners’-challenges. Ook werd er ingegaan op de bijpassende sociale media en kenmerken van de communicatie.

Opdrachtgever Arjen van Ree was onder de indruk en enthousiast om er dezelfde dag nog mee aan de slag te gaan. Ook de andere teamleden waren blij met de ‘mooie duidelijke schema’s waar wij iets mee kunnen’ en noemden de inbreng ‘exact wat het project nodig heeft’.

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.