Gemeente Utrecht parkeert fietsuitdagingen bij Denkkracht Utrecht

Fietsen is goed voor de gezondheid, het milieu en de luchtkwaliteit. De dadendrang van de Nederlandse overheid om het fietsen te stimuleren is dan ook groot. Ook de gemeente Utrecht zet zich met haar fietsbeleid in om de Utrechter op de fiets te krijgen. Maar dit beleid resulteert ook in een tweeledig probleem. Ten eerste zijn er overvolle stallingen tijdens piekdagen en piekuren in de binnenstad. Zelfs in de grootste fietsenstalling ter wereld, onder Utrecht Centraal Station, is wel eens sprake van krapte. Tegelijkertijd plaatsen veel mensen hun fiets niet in de stallingen waar wel plek is. Hoewel sommigen beargumenteren dat de fiets het Nederlandse stedelijke landschap typeert, hebben anderen het juist over de verrommeling van het straatbeeld. Hoe kan de gemeente Utrecht met dit in het achterhoofd nog beter voorzien in de behoefte om fietsen te stallen in de binnenstad? Deze vraag, geformuleerd door de gemeente Utrecht, hield de Denkkrachters op zaterdag 11 mei 2019 bezig.

gemeente-utrecht-denktankGemeente Utrecht verwacht twintig procent meer fietsers

Een urgent vraagstuk, aangezien de gemeente Utrecht op basis van verkeersmodellen twintig procent meer fietsers verwacht de komende jaren. Dat het vraagstuk ondanks de soms overvolle stallingen niet zozeer met de capaciteit te maken heeft, blijkt als projectmanager Wout Schrier van de gemeente laat zien dat de stallingen in de binnenstad gemiddeld voor 50% gevuld zijn. Vaak is er dus wel degelijk plek, maar worden fietsen toch op straat gezet.

Niek Verlaan, adviseur Gezond Stedelijk Leven bij de gemeente Utrecht en oud-Denkkrachter, laat in zijn presentatie zien dat vooral menselijk gedrag een grote rol speelt. Tijdens de workshop laat Niek een filmpje over aandacht zien. Niemand heeft door dat hij tijdens het drie minuten durende filmpje zijn kleren (voor onze neus!) verwisselt. De boodschap: aandacht is iets vluchtigs en zeker op de fiets ben je snel afgeleid. Het is daarom niet makkelijk om de vaak onopvallende stallingen onder de aandacht te brengen van fietsers. Een interessante gedachtegang die de Denkkrachters in hun achterhoofd houden tijdens de brainstormsessies.

gemeente-utrecht-elevatorpitchBestaande fietsenstallingen als uitgangspunt

Met de input van de brainstormsessies en na een Crazy 88 met fietsthema (‘geef een fietsbelconcert’, ‘zit met drie man op een fiets’, ‘zing a capella I Want to Ride my Bicycle’) was het tijd voor een elevator-pitch. Een echte! Het voordeel van de 21ste verdieping van het stadskantoor is niet alleen een mooi uitzicht, maar ook een relatief lange rit met de lift. Twee keer op en neer gaf iedere groep twee minuten de tijd om de bedachte ideeën te pitchen. Het merendeel van de ideeën nam de bestaande fietsenstallingen als uitgangspunt, met de boodschap om deze zichtbaarder (via een app, lampjes bij de ingang) of aantrekkelijker te maken (de fiets stallen onder genot van een kopje koffie, PostNL-punten toevoegen in de fietsenstalling). Andere ideeën gingen over aanpassingen in de openbare ruimte, zoals het realiseren van fietsvakken. Na de pitches werden de ideeën nog een keer kritisch tegen het licht gehouden door het projectteam van de gemeente. De discussie werd vervolgens verder voortgezet tijdens de borrel, waarna het merendeel – hoe kan het ook anders – op de fiets naar huis of de kroeg ging.

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.