DKU duikt in geschiedenis van de Domstad

Utrecht is een stad vol verhalen. Je kan geen baksteen omkeren zonder een stukje geschiedenis tegen te komen. Tijdens het eerste DenkLab van het jaar dachten wij mee met een organisatie die hier alles van weet: de historische vereniging Oud Utrecht. Dat hun verhalen niet alleen voor de (amateur-)historicus interessant zijn, werd ons al snel duidelijk. Want wist je waar de Maliebaan eigenlijk voor gebouwd is? Of hoe het zit met het Anatomiegebouw in Wittevrouwen? En is erfgoed eigenlijk altijd ‘oud’? Naast een tijdschrift en lezingen, biedt Oud Utrecht een podcast aan waarin deze verhalen  een plek krijgen.

In 2023 viert Oud Utrecht haar 100-jarig bestaan en in aanloop naar deze verjaardag wil Oud Utrecht een diverser publiek aan zich binden. Dertig DKU-ers stortten zich daarom samen met de vrijwilligers van Oud Utrecht op de vraag hoe ze dit kunnen bereiken.

Eerst brainstormden we over de vraag wat erfgoed is: hoe ziet Utrecht er over 100 jaar uit, wat verandert er en welke elementen blijven bewaard. Ons inbeeldingsvermogen bracht ons naar een stad waar de Dom nog steeds fier rechtop staat, maar waar er geen auto’s meer in het centrum rijden, er groene hoogbouw is bekleed met verticale tuinen, de wijken om het centrum meer bruisen en TivoliVredenburg op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. In een tweede brainstorm leefden we ons in een zevental persona’s met verschillende achtergronden in om te bepalen wat erfgoed in Utrecht voor hen betekent. Hoe denkt de acht-jarige Pieter uit Leidsche Rijn daarover? En heeft de 56-jarige Miriam met een fulltime baan wel tijd voor een podcast?

Met de opbrengsten van de brainstorms pakten we het vraagstuk van Oud Utrecht op. Iedere Utrechter is uniek, dus hoe spreek je hen aan en verbind je hen met de verhalen die Oud Utrecht vertelt? In de pitches aan het einde van de dag kwam dan ook een breed scala aan ideeën voorbij. Zo kunnen QR-codes met ‘wist-je-dat’jes’ of hashtags met clickbate-achtige nieuwtjes op to-go bekers en bierviltjes jongvolwassenen attenderen op bijzondere verhalen over de stad. Een interactieve kaart van de stad kan iets vertellen over de historische muurschilderingen in de Vogelenbuurt. Maar ook een laagdrempelig ‘rondje Utrecht’ op YouTube langs verborgen parels buiten het centrum van de stad of een pop-up activiteit naast de piano in de stationshal kunnen Utrechters meetrekken in de geschiedenis van hun eigen ‘stadsie’. Zo leerden wij dat de Galgenwaard vroeger een executieplaats was, er ooit een sloopvergunning voor de Domtoren is afgegeven in 1863 en ook de wijken rondom het centrum bomvol zitten met erfgoed en goede verhalen. Kom maar op met de stadswandelingen, het themabiertje en de vlogs, wij zijn alvast fan!

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.