Books 4 Life Utrecht anderhalvemetersamenleving

Books 4 Life Utrecht in de anderhalvemetersamenleving

Denkkracht Utrecht helpt de komende maanden Utrechtse maatschappelijke organisaties en ondernemers gratis in grote digitale brainstormsessies. Hierin wordt meegedacht over creatieve oplossingen om de coronacrisis door te komen. Tijdens de tweede editie van de online brainstorm dachten verschillende deelnemers en alumni van Denkkracht Utrecht mee met Books 4 Life Utrecht.

Deze vrijwilligersorganisatie zamelt tweedehands boeken, cd’s, lp’s en dvd’s in en verkoopt ze in Utrecht. Hun opbrengst gaat naar goede doelen, zowel internationaal als in de regio.

Verkoop van tweedehands boeken staat stil

Op dit moment is de tweedehands boekwinkel van Books 4 Life Utrecht door het coronavirus gesloten. Dat leidt tot drie uitdagingen. Ten eerste is de winkel dicht en worden er geen boeken meer verkocht. Om die reden kunnen er bovendien geen donaties van boeken worden aangenomen. Verder niet onbelangrijk: vrijwilligers van de stichting missen hun zinvolle tijdsbesteding én elkaar. Vanwege deze uitdagingen heeft de boekwinkel de young professionals van Denkkracht Utrecht gevraagd om mee te denken over de vraag: ‘Hoe kan Books 4 Life Utrecht de winkelverkoop van tweedehands boeken geleidelijk opstarten en de online-verkoop verbeteren, op een manier die verantwoord is voor vrijwilligers én klanten?’

De ochtend stond in het teken van drie brainstorms. Waar de eerste brainstorm zich richtte op het vervangen van ideeën, mensen en processen, moesten deelnemers bij de tweede brainstorm op zoek naar creatieve combinaties van bestaande ideeën. Tijdens de derde brainstorm werd aandacht besteed aan versimpelen van het huidige aanbod en het verwijderen van bijzaken.

Acht concrete ideeën in virtuele brainstormsessie

Na een verrassende energizer – laat twintig deelnemers maar eens achter elkaar zo snel mogelijk 5 verschillende schoenen, 7 kruiden, een stuk fruit, een cassettebandje en hun laatste gekochte boek in beeld brengen – werden de eerder bedachte ideeën verzameld, geclusterd en operationeel gemaakt. Elk groepje kreeg vervolgens 2 minuten om hun beste ideeën bij de vrijwilligers van Books 4 Life Utrecht te pitchen.

Books 4 Life Utrecht anderhalvemetersamenleving

De drie groepjes presenteerden aan het eind van de virtuele brainstormsessie acht concrete ideeën aan hun opdrachtgever. Van een verrassingspakket tot advies van een specialist, en van een mobiele pop-up store in de wijk tot het struin(half)uurtje. De vrijwilligers van Books 4 Life Utrecht gaan nu aan de slag met de ideeën die voor de organisatie op korte termijn haalbaar zijn en de meeste impact hebben.

Heeft jouw organisatie ook behoefte aan ideeën hoe omgegaan kan worden met de anderhalvemetersamenleving? Neem dan contact met ons op.

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.