Nieuwe lichting met nieuwe ambities

Op 25 januari was het eindelijk zover: de Aftrap van lichting 2020 van Denkkracht Utrecht (DKU). In buurthuis Rosa verzamelen 25 deelnemers, vier bestuursleden en vijf leden van de Adviesraad om samen aan het nieuwe jaar te beginnen.

Young Professionals Utrecht 2020

Met vijftien nieuwe gezichten staat de dag met name in het teken van elkaar leren kennen. Verschillende werkvormen worden ingezet om onderling kennis met elkaar te maken. Zo worden er landkaarten gevormd, leugens & waarheden verteld en wordt er levend domino gespeeld. Drie deelnemers gaan met een reep Tony Chocolonely naar huis omdat ze de Human Bingo het snelst hebben voltooid.

Toolbox met creatieve werkvormen

Na een korte koffiepauze worden de deelnemers door Marion, die van de aanwezigen het langste actief is bij DKU, ingewijd in de historie van de organisatie. Na de anekdotische uitleg wordt het programma voortgezet met het delen van de werkwijze voor de rest van het jaar. Om deelnemers (en hun netwerk) te ondersteunen in het gebruiken van verschillende perspectieven en creatieve werkvormen om maatschappelijke uitdagingen op te lossen, wordt de Denkkracht Utrecht Toolbox met creatieve werkvormen gelanceerd.

Aan de slag met duurzaamheid

Het laatste onderdeel van de Aftrap vormt een concreet vraagstuk van Denkkracht Utrecht zelf: hoe kan Denkkracht Utrecht aan de slag met duurzaamheid? Alle individuen, organisaties en netwerken zullen zelf moeten nagaan welk steentje zij zelf kunnen bijgedragen – en hoe zij samenwerkingsverbanden kunnen aangaan met anderen om (nog) meer impact te maken.

Aan de hand van verschillende werkvormen voor brainstorms gaan de deelnemers aan de slag met het bedenken van concrete acties. Dat resulteert na ruim anderhalf uur hersenen kraken uiteindelijk in veertien (!) uitvoerbare ideeën, waaronder een checklist om met opdrachtgevers in gesprek te gaan over het verduurzamen van de activiteit, oplossingen voor het hergebruik van materialen, het compenseren van de CO2-voetafdruk en het belonen van voorbeeldgedrag binnen het netwerk. Met deze ideeën gaan we de komende weken en maanden aan de slag.

De Aftrap werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Utrechts Universiteitsfonds.

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.